Główną i jedyną inspiracją był dla mnie konkurs minecraft.pl gdzie można wygrać koszulkę czy gift code . Napisałem i zrobiłem screeny . Proszę o ocenę . Ten mój poradnik został już wysłany na konkurs
. Zapraszam do lektury i komentowania:
Pierwsze kopanie:
Czy już pierwszą noc masz już za sobą ? Kiedyś w końcu będziesz potrzebował różne materiały . W pierwszych dniach najbardziej będą Ci potrzebne te surowce:
-brukowiec
-węgiel
-żelazo
Te surowce są częste i można je znaleźć w pierwszych lepszych jaskiniach i zagłębieniach . Pamiętaj, że w takich jaskiniach nieoświetlonych, mogą pojawiać się agresywne potwory, dlatego najlepiej je oświetlić pochodniami . Należy także pamiętać, żeby nie śpieszyć się w kopalni . Zawsze możemy przecież wpaść do głębokiej dziury, gdzie upadek kończy się śmiercią .
Oczywiście do kopalni nie pójdziemy z pustymi rękami, dlatego musimy wziąć podstawowe materiały, czyli:
-1 kilof kamienny lub nawet 2
-dużo pochodni(około 64)
-miecz
Wchodzimy głębiej:
Jeśli potrzebujesz więcej surowców, masz do dostępu:
-złoto
-czerwony kamień
-diament
-lazuryt
Można je wydobyć kilofem co najmniej żelaznym, prócz lazurytu, gdyż można go wydobyć już kamiennym . Diament jest najcenniejszym surowcem w grze . Wyrabia się z niego najtrwalsze narzędzia i zbroję, a także służy do tworzenia innych przedmiotów takich jak szafa grająca czy stół do zaklęć . Powyższe surowce znajdziemy tylko głębiej .
Co powinniśmy wziąć wchodząc do głębszych jaskiń:
-2 kamienne kilofy
-1 lub nawet 2 kilofy żelazne
-miecz(najlepiej żelazny)
-1 wiaderko z wodą(w przypadku kontaktu z lawą)
-1 lub 2 puste wiaderka(by zebrać lawę)
-bardzo dużo pochodni(około 200)
-stół do craftingu
-patyki
-materiał, którym będziemy mogli budować małe mosty(najlepiej brud lub brukowiec)
-dużo jedzenia
-łuk wraz ze strzałami(w przypadku szkieletów i creeperów, nie jest wymagany)
-łopatę kamienną lub lepszą
Oczywiście w jaskiniach możemy znaleźć niespodzianki, a są to m.in. twierdze i mob spawnery . Pierw wyjaśnię Wam, co to jest mob spawner i gdzie go szukać .
Mob spawner(czasami monster spawner) występuje w różnych jaskiniach . Jest on na każdych wysokościach, więc czasem można go spotkać nawet odkrytego tuż przy powierzchni . Poznajemy go po niewielkim pokoju zbudowanego ze zwykłego brukowca i brukowca pokrytego mchem . Właściwie mob spawner to blok, a nie pokój . W nim mogą znajdować się skrzynie, gdzie można znaleźć niedostępne nigdzie indziej przedmioty, np. siodło na świnię, kakaowiec . Można także spotkać w skrzyniach zwykłe, dostępne przedmioty, np. zboże, wiadra, chleb, płyty, żelazo, proch strzelniczy itd. Mob spawner tworzy w pokoju tylko szkielety, pająki lub zombie, lecz można temu zapobiec rozstawiając wokół bloku 4 pochodnie .
Twierdze pojawiły się w wersji 1.8 i występują w jaskiniach wyglądających jak ogromna przepaść . Twierdze można zauważyć po charakterystycznej kamiennej cegle . Twierdza jest ogromna . Posiada liczne pomieszczenia, w których łatwo się zgubić, bibliotekę, schody na inne poziomy i pokój z blokiem mob spawnera, który tworzy rybiki cukrowe wraz z portalem do Kresu . Są one raczej rzadkie, ale można sobie pomóc w szukaniu jej Okiem Endermana, choć czasem ono źle wskazuje(jeśli w okolicy nie ma twierdz) .
W każdych jaskiniach należy uważać na potwory . Zawsze może się zdarzyć, że kopiąc sobie diamenty zaatakuje Cię od tyłu creeper(mob, który wybucha, może znisczyć rudy) . Z creeperem najlepiej walczyć z łuku z daleka lub podbiec do niego z mieczem sprintem, uderzyć go, żeby odleciał, cofnąć się i tak w kółko aż go zabijesz .
Droższe surowce występują jak wcześniej wspomniałem głębiej . Diamenty w takich jaskiniach zwykle występują przy jeziorkach lawy, dlatego przy używaniu klawisza SHIFT(patrz niżej) budujemy sobie z brukowca prowizoryczny most, by zobaczyć, czy czegoś na końcu jeziorka nie ma .
Klawisz SHIFT używany gdy stoimy na wyższym bloku pozwala na schodzenie na skraj tego bloku nie spadając z niego . Jednak gdy będziemy już stać na skraju i puścimy SHIFT, spadniemy . Często używam tego klawisza budując prowizoryczne mosty przy lawie .
Idziemy kopać własną kopalnię:
Gdy w okolicy ‘’nie ma’’ żadnych jaskiń, zróbmy własną ! Ja najczęściej kopie kamieniołom 3x3 . Jest on jak najmniejszy, ale przy takim kopaniu zdobywamy dużo materiałów . Pozwala on na wygodne schodzenie, a światło mamy ze słoneczka, nie z pochodni . Ja często przy skale macierzystej wylewam trochę wody wysokości dwóch klocków, by jak najszybciej zejść na dół nie tracąc ani jednego serca . Na najniższym poziomie zwykle kopię duży pokój oświetlony by slimy się pojawiały, jednak nie mam do tego szczęścia . Kiedy jednak na jednym z serwerze multiplayer kopałem z 4 takie pokoje, uzyskałem duużo diamentów(ok. 16) . Czasami robię także zejście pod postacią szybu 2x2 z drabinek, ale zużywają one sporo drewna . Podczas robienia takich pokoi, pewnie nie raz się zawiedziesz, ale robiąc kolejne pokoje w odległości 20 klocków od starego, możesz załapać się na slimy . Pokoje slimów powinny być jak najbardziej duże i oczywiście wysokie . Na najniższym poziomie w takich pokojach można zrobić małe i długie przejścia w poszukiwaniu drogocenności . Takie sposoby się jak najbardziej udają .
Jeśli przeczytałeś cały ten poradnik, zapewne wiesz już wszystko, co potrzebne wyruszając do kopalni, lub robiąc takową . Dziękuje za przeczytanie .
KKenji